Опозицията в El Salvador срещу Биткойн закона на Bukele

Компанията за кредитен риск - Fitch ratings - срещу Биткойн закона на El Salvador
Купи и продай криптовалути

Лидерът на Farabundo Marti National Liberation Front и граждани на страната срещу закона за Биткойн.

Лидерът на опозиционната партия в El Salvador – Jamie Guevara – не е съгласен с предложения и вече приет Биткойн закон на Президент Bukele. Според него приетото решение Биткойн да стане законово платежно средство, както е долара, е противоконституционно.

💣Прочете ли CRYPTO Седмичник? – топ новина: ФЕД обмисля повишаване на лихвите през 2023, “преходна” или реална инфлация

 

Купи и продай криптовалути

„Предявявам съдебен иск за противоконституционност срещу постановлението, издадено от Закона за Биткойн, тъй като е указ, в който липсва законност, липсва основание, не се отчита и значението и вредните ефекти, които такъв закон ще причини на тази държава“, каза гражданин на име Oscar Artero.

Защитниците на Биткойн съответно не са съгласни. Jack Mallers, CEO на Strike, компанията за втори слой над Биткойн, вярва, че законът ще помогне на гражданите да са по-свободни във финансово отношение.

Guevara и неговите партийни колеги обаче не са единствените, които са против Биткойн закона. Проучване на Salvadoran Chamber of Commerce and Industry, показва, че 80% от населението на El Salvador не е съгласно да получи плащания в Биткойн. IMF също не одобрява решението, BIS определя решението като “интересен експеримент”. Въпреки това страната ще получи помощта на Централноамериканската банка за развитие.

20% от БВП-то на El Salvador се генерира от компании за разплащания, които вземат огромни такси за трансфера на пари, правейки бедното общество, още по-бедно. Биткойн и Strike биха решили този проблем, стига обществото да ги приеме.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група