Повече от $1млрд крипто фючърси са ликвидирани от пазара

Повече от $1млрд крипто фючърси са ликвидирани от пазара
Купи и продай криптовалути

Общо крипто фючърси на стойност 1,2 милиарда долара бяха ликвидирани през последните 24 часа, тъй като паразити продължават да светят в червено, според платформата за анализ Bybt.

По време на писането, по-голямата част от водещите криптовалути остават в червената зона. Биткойн например е намалял с 9.82% за последните 7 дин, търгувайки се на около 42 497 долара. Цената на Етериум, вторият по големина дигитален актив по пазарна капитализация, е спадна с 13.43% за последните 7 дни, като цената в момента е 2 904 долара.

Продължаващото спадане доведе до вълна от ликвидации на платформи за търговия с крипто деривати. Това е така, защото когато пазарите автоматично премахват позиции на всеки, който е използвал голям ливъридж, за да търгува криптовалути. По принцип инвеститорите получават margin call, при който може да дапълнят своите позиции, но при прекалено голям спад, платформата ги ликвидира автоматично.

Купи и продай криптовалути

Естествено, long позициите – при които търговците залагат на повишаване на цените – представляват лъвския дял от днешните ликвидации. Според Bybt 83,53% от ликвидираните позиции са били long, като те отговарят за близо половин милиард долара. От друга страна, само short панталони на стойност 96,88 милиона долара са ликвидирани за същия период от време.

В резултат малко над 205 000 търговци загубиха позициите си през изминалия ден, докато най-голямата единична ликвидация, оценена на 10 милиона долара, се случи на крипто борсата BitMEX.

Не само крипто пазарът се срина през последните дни; други пазари, включително S&P 500, Dow Jones Industrial Average и световните пазари на акции, също остават в спад.

Много анализатори приписват спада на световния пазар на неотдавнашните опасения около Evergrande, силно задлъжнял китайски имотен гигант. Според CNBC потенциалният срив на проблемната компания може дори да повлияе и на световната икономика като цяло.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група