През 2020 г. приходите от криптовалута на пазарите на Darknet надхвърлиха 1,5 милиарда долара

крипто darknet 1.5млрд.долара
Купи и продай криптовалути

Дори като се изключи декември, приходите от криптовалута на Darknet надминаха миналогодишната стойност, достигайки нов връх от над 1,5 млрд. долара, според доклад на Chainalysis.

 

Специалистите на компанията отчитат транзакции в Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) и Tether (USDT).

Купи и продай криптовалути

Общ обем и брой транзакции по години. Данни: Chainalysis.

Въпреки ръста в общия обем на транзакциите в дигитални валути, анализаторите от Chainalysis смятат, че Darknet пазарите могат да се изправят пред трудни времена.

Те обърнаха внимание на две тенденции: намаляване на броя на сайтовете и броя на транзакциите. Ако в началото на годината е имало 57 активни пазара в Darnet, то до декември тази цифра спадна до 37 – най-ниската стойност от ноември 2017 г. В тази категория анализаторите на Chainalysis разглеждат пазари с месечен оборот от най-малко 100 долара в криптовалути.

Брой активни пазари на годишна база. Данни: Chainalysis.

През изминалата година потребителите в Darknet са извършили над 12 милиона транзакции в цифрови валути, а през 2020 г. цифрата едва е надхвърлила 9 милиона. Средната цената на една покупка нараства. Според експертите на Chainalysis това може да се обясни с увеличаването на броя на купувачите на забранени стоки за последваща препродажба и оттеглянето от пазарите на тези, които са ги закупили за лична консумация.

Намаляването на броя на сайтовете в компанията се счита за последица от действията на правоприлагащите органи и увеличаване на конкуренцията, което води до консолидация на сферата.

„Виждали сме и повече затваряния на пазари в Darknet през 2020 г., включително големи имена като Flugsvamp 2.0 и Empire“, отбеляза Chainalysis.

Според анализаторите на Chainalysis основните причини за прекратяване на работата в Darknet пазарите са прилагането на измамни схеми и DoS атаки от конкуренти. Друг фактор е продължаващата пандемия на COVID-19, която причинява проблеми със забавянето на доставките.

По-рано Chainalysis заяви, че спадът в цената на биткойните през пролетта на 2020 г. на фона на глобалната паника от коронавируса намалява активността на пазарите на Darknet.

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми