Протести срещу Биткойн закона в Ел Салвадор броени дни преди началото му

Ел Салвадор: чуждестранните инвеститори няма да плащат данъци за Биткойн печалбите си
Купи и продай криптовалути

Жителите на Ел Салвадор излязоха по улиците, за да протестират срещу Биткойн закона, който бе представен от Президента на страната и скоро след това приет. След няколко дни, на 7-ми септември, Биткойн ще стане законно платежно средство в Ел Салвадор.

“Не на прането на пари” – гласяха част от лозунгите, които протестиращите носеха по време на събранието си. Те открито заявяват своето несъгласие, като това не е първото движение срещу Закона. През юли гражданите се събраха пред Законодателното събрание на страната, за да изразят мнението си срещу Биткойн закона. 

„Това е закон, който поражда правна несигурност и който може да се използва за измама на потребителите и също така да улесни прането на пари и активи“, каза тогава активистката Idalia Zuñiga. Скорошно проучване, направено от Центъра за градски изследвания също показа, че 77% от населението са против приемането на Биткойн като законно платежно средство.

Купи и продай криптовалути

Негативизмът бе допълнително засилен от Jamie Guevara – заместник-лидер на опозиционната партия на Ел Салвадор, който подаде законен иск срещу крипто закона. Guevara и група салвадорци твърдят, че самият закон е противоконституционно.

Въпреки всички проблеми, Президент Bukele остава позитивно настроен и наскоро сподели, че всеки може да избере дали да използва Биткойн или не. Инсталацията на приложението Chivo, което ще подпомага плащанията, е избирателна и не е задължителна. Според мнозина това изказване е в противоречие с точка 7 от закона, която гласи, че всеки икономически агент трябва да приеме криптовалутата като разплащателно средство за своите услуги или стоки.

Може да заключим, че всеки преход е труден в своето начало. Голяма част от населението на Ел Салвадор може би не разбират какви са позитивите от използването на Биткойн, но един ден повечето от тях навярно ще променят своето становище.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група