Руската федерация предложи затвор за недекларирани криптовалути

Купи и продай криптовалути

Собствениците на цифрови валути са изправени до три години затвор, ако не докладват на данъчните власти за сделки в еквивалент на 45 милиона рубли или повече. Такава норма се съдържа в новата версия в закона на измененията на Министерството на финансите на Руската федерация към Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, пише РБК.

Физическите лица и организациите трябва да докладват на Федералната данъчна служба за получаването на цифрова валута, транзакциите с нея и салдата в крипто портфейла, ако сумата на транзакциите през календарна година надвишава еквивалента на 600 000 рубли.

Купи и продай криптовалути

Изчислението се извършва по пазарната цена на цифровата валута към датата на всяка транзакция. Процедурата за определяне на пазарната цена трябва да бъде установена от Федералната данъчна служба.

За първи път собствеността на криптоактивите трябва да бъде докладвана не по-късно от 30 април 2022 г.

Криптообменниците и майньорите трябва да изпращат информация за транзакции с цифрови валути до Rosfinmonitoring.

За нарушаване на срока за докладване е предвидена глоба от 50 000 рубли. За незаконна информация – глоба в размер на 10% от най-голямата от двете суми в рублева равностойност (сумата на получаване или сумата на теглене на цифрова валута).

Неплащането или непълното плащане на данък върху доходите от операции с цифрова валута води до неустойка в размер на 40% от неплатената сума на данъка.

За да се съобразят с общите принципи на правната уредба, цифровата валута се признава като собственост.

Ако собствениците на криптоактиви в продължение на три години повече от два пъти не са предоставили данни на данъчния орган или са включили умишлено невярна информация в доклада, това води до наказателна отговорност:

  • За недекларирани транзакции с цифрова валута в размер на 15 милиона рубли в рамките на три години глобата ще бъде до 300 000 рубли.
  • Ако за три години се извършват сделки в размер на 45 милиона рубли или повече, собствениците на активи са изправени пред глоба до 2 милиона рубли или лишаване от свобода до три години.

Административни глоби за организиране на незаконно обращение на цифрови активи и нарушаване на правилата за извършване на транзакции с криптоактиви:

  • за граждани ще бъде до 500 000 рубли;
  • за длъжностни лица – до 1 милион рубли или уволнение за период от шест месеца до една година;
  • за юридически лица – до 2 милиона рубли.

Ако дигиталната валута е била използвана като средство за плащане на стоки или услуги, тогава се налага глоба до 200 000 рубли на гражданите, 400 000 рубли на длъжностни лица и до 1 милион рубли за юридически лица. Във всички тези случаи се конфискува цифровата валута.

Министерството на финансите разработи също така изменения на Данъчния кодекс, законодателството за борба с изпирането на пари и Кодекса за административни нарушения по отношение на регулирането на цифровите валути и цифровите финансови активи (DFA).

Алекс Акселрод, главен изпълнителен директор на финтех компанията Aximetria, похвали измененията, вярвайки, че тяхното прилагане ще доведе до изселването на недобросъвестни играчи в пазарите.

 

ПОСЛЕДВАЙ НИ ТУК

📖Обучителна система:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/training/

📢Facebook група:
https://facebook.com/groups/188588638722650/

📲Telegram чат:
https://t.me/joinchat/HcNzJU3ExWqPFJkiRvBkTA

⚡Уебсайт:
www.cryptomaniabg.com

📈Инвестиционни компании:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/допълнителни-доходи/

Винаги препоръчваме включване в последното ни инвестиционно предложение. В случая то е компания QubitTech.