Какво са интелигентните договори и как работят

smart contracts
Купи и продай криптовалути

Интелигентните договори са нова технология, която позволява автоматично договаряне и изпълнение на условията на договорите в средата на блокчейн.

Истината е, че интелигентните договори могат да създадат повече объркване сред крипто ентусиастите, отколкото всяка друга идея, свързана с индустрията. Следователно, това не е лесна концепция за обяснение, особено за онези, които просто са се справили с това, което е блок-верига. Следователно концепцията все още е забулена в мистерия. Надяваме се, тази статия може да изясни това поне малко.

Купи и продай криптовалути

Прочетете още: “Какво е Блокчейн и как функционира той”

Какво представляват интелигентните договори?

Интелигентните договори са нова технология, която е възможна само чрез използването на блокчейн. Докато стандартният договор очертава условията на споразумение между страните и често е приложим от закона, интелигентният договор е цифров, съхраняван в блок-верига и налага всички аспекти на споразумението с криптографски код.

С други думи, интелигентните договори са просто софтуерни програми и както всички програми, те се изпълняват точно както се предполага от техните програмисти. Интелигентните договори се четат точно като програмирани приложения: “Ако това се случи, направете това.”

По принцип чрез елегантна математика интелигентните договори могат да договарят условията на договора, автоматично да проверяват изпълнението и дори да изпълняват договорените условия – всичко това без да се използва централна организация за да одобри дали дадена страна е приключила споразумението. Интелигентните договори правят посредници като нотариуси, агенти и адвокати почти безсмислени.

Разбираме, че все още може да сте объркани. Останете с нас.

Как функционират интелигентните договори?

Идеята за интелигентни договори за първи път е замислена през 1993 г. от компютърен учен и криптограф на име Ник Сабо.

В едно есе от 1994 г. Ник пише:

“Общите цели на интелигентните договори е да задоволят общите договорни условия (като условия за плащане, залози, поверителност и дори правоприлагане), да сведат до минимум изключенията както злоумишлени, така и случайни и да сведат до минимум необходимостта от доверени посредници. Свързаните икономически цели включват намаляване на загубата на измами, арбитраж и разходи по изпълнението, както и други разходи по сделката. Някои технологии, които съществуват днес, могат да се считат за сурови интелигентни договори, например POS терминали и (кредитни) карти, EDI и агорично разпределение на широчината на обществената мрежа.”

Въпреки че договорите за интелигентни сделки станаха наистина възможни само със създаването на Bitcoin през 2009 г., Ethereum възприе идеята изцяло, което позволи да се изпълнят и съхраняват интелигентните договори в рамките на неговата разпределена книга. Платформата на Ethereum е специално създадена за изпълнение на интелигентни договори, което прави възможни и безпроблемни както сделките, така и ICO (Initial Coin Offerings- предварително предлагане на монета (криптовалута). В много отношения интелигентните договори са градивните елементи на всяка технология за блокчейн. Освен това, много от вълнуващите нови начини за създаване на блокчейн са абсолютно зависими от революцията, която се очаква да създадат интелигентните договори.

Точно както има мрежа от възли, които валидират транзакции с биткойн, интелигентните договори също използват мрежа от възли, за да установят дали аспектите на споразумението са завършени. Те не се нуждаят от посредник като адвокат, за да проверят съществуването на тези аспекти. Тези възли и кодът в интелигентните договори осигуряват самото валидиране. Това също така прави интелигентните договори прозрачни и проследими от всички заинтересовани страни. Ето защо доверието между страните вече не е мотивирано. Адвокатите все още могат да бъдат необходими в някакъв момент, но голяма част от битката е свършена.

И накрая, тъй като интелигентният договор е вграден в блок-верига, където всички данни се съхраняват по децентрализиран начин, никой не контролира парите. Тези пари често са естествената крипто валута на блок-веригата – подобно на етереум. 

Примери за това как можете да използвате интелигентни договори

В много отношения интелигентните договори са като договорите, които може да сте сключили за закупуване на кола. Сега тези договори са автоматизирани и доверието може да бъде цифрово обезпечено.

Ето някои примери за интелигентни договори:

гласуване

От последната изключително драматична американска президентска кампания, целостта на сегашната система за гласуване беше коментирана от политици и избиратели. Дали е манипулиран или не? При интелигентни договори, ще бъде невъзможно да манипулираш избори по подобен начин.

Ако всички гласове са били съхранявани на блок-верига, би било почти невъзможно да ги изхвърлите и декодирате. Освен това автоматизираният характер на интелигентните договори може да направи много по-опростен и напълно онлайн процесът на гласуване. Може дори да повиши ниската избирателна активност, която Америка обикновено получава. Блокчейн компании, като Horizon State, искат да дадат възможност за прозрачно и безпристрастно гласуване в народите по целия свят.

Верига за доставки

По-често, веригите за доставки се възпрепятстват от хартиената система от договори. Тези форми трябва да преминават през много ръце за понякога дори и най-простите задачи. Кражбата, загубата и измамите са често срещани поради повишената експозиция, която тази система създава. Блокчейн и интелигентните договори унищожават това, като осигурят сигурна, прозрачна цифрова версия за всички страни. Тя може да автоматизира задачите и транзакциите и дори да ограничава поведението на базата на правилата, съхранени в неговия код.

Автомобили

Всъщност почти всичко в автомобилите ще бъде автоматизирано след време. Интелигентните договори ще бъдат това, което управлява тази автоматизация.

Пример за това е, че таксите за плащане на застрахователни компании се основават на начина, по който клиентите експлоатират своите автомобили. Автомобилите ще бъдат тези, които докладват тези данни на застрахователните компании. Друг пример ще бъдат превозните средства, говорещи с други превозни средства по пътя – едното средство позволява на другото да направи промяна на лентата за движение, след като бъдат изпълнени определени условия. Условията могат да бъдат напълно разнообразни. Например всички аавтомобили ще правят автоматично път на линейките и полицейските коли. 

Недвижим имот

Да предположим, че наемате апартамент за една седмица чрез airbnb, освен това е версия на airbnb, който съществува в блокчейн, в който можете да платите с криптовалути. След като сте платили, получавате цифрова разписка, диктувана в кода на интелигентния договор. Интелигентният договор проследява дали ще получите “цифровия ключ” или не. Ако не получите този ключ до посочената дата, интелигентният договор автоматично ще ви възстанови сумата.

Здравеопазване

Здравеопазването може да бъде много сложно и аз не говоря само политически. Интелигентните договори със сигурност могат да помогнат за рационализиране на процеса на удостоверяване и разрешаване на застрахователни процеси, защита на данните за пациентите, спазване на нормативните изисквания и дори доставки на здравни грижи. 

Финанси

Банковото дело изглежда е най-отворената индустрия за блокчейн и интелигентно изпълнение на договорите. Не е трудно да разберете защо, когато обмислите огромното количество пари, които можете да спестите, като автоматизирате различни финансови операции, включително международни транзакции.

Правни въпроси

Както беше споменато по-горе, традиционният модел на договори често разчита на адвокати и нотариуси да разрешават конфликти и да гарантират, че всички аспекти на споразумението са изпълнени. Интелигентните договори обаче автоматизират тези стъпки по проследим и прозрачен начин. Когато разглеждате огромното количество пари и време, които потенциално могат да бъдат спасени, интелигентните договори могат да направят нотариусите и договорните адвокати почти остарели.

 

Защо Smart Contracts са нашето бъдеще

Няма съмнение, че умните договори ще бъдат част от нашето бъдеще под една или друга форма. Дори и днес позитивите далеч надхвърлят негативите. Прозрачността, намаляването на измамите и непроменеността правят интелигентните договори надеждна алтернатива за повечето установени предприятия.

Ето допълнителни ползи за използването на интелигентни договори във вашия бизнес:

  • По-добро обслужване на клиентите. Без да е необходимо посредниците да създават доверие, фирмите могат да се ангажират директно с клиентите.
  • Заминаването на служителите не оказва влияние върху неговата функционалност. Децентрализацията означава, че няма нужда да се притеснявате за загубата на данни. Блокчейн и неговите интелигентни договори ще продължат да функционират независимо.
  • Намаляване на разходите. Премахването на посредник означава по-малко такси. Колко струва вашият адвокат ?
  • Водене на отчетност. Тъй като интелигентните договори се изпълняват чрез блок-верига, това означава, че всички данни се съхраняват ефективно хронологично и могат да бъдат лесно достъпни. Вашите документи се дублират многократно във всеки възел в мрежата.
  • По-бърза скорост. Без допълнителните стъпки, необходими при включването на посредници в традиционните договори, задачите, автоматизирани чрез интелигентни договори, се осъществяват много по-бързо.

Последни думи

Блокчейн технологията вече въздейства върху бизнеса по света. Интелигентните договори правят това възможно. По-важното е, че обещаващите случаи на използване на интелигентни договори полагат основите за нови и вълнуващи бизнес идеи. Така че се опитвайте да не мислите за интелигентни договори като убийци на работа. Вместо това, помислете за интелигентните договори като създатели на работни места – все още не можете да си представите работни места.

Може да отнеме десетилетия, но интелигентните договори наистина ще се превърнат в мощна алтернатива за много от съществуващите системи в безбройните индустрии.

Разгледайте:  “Често задавани въпроси“, “Алткойни“, “Допълнителни доходи“, “Платени услуги“, “Дари надежда” .