Stablecoins (стабилни монети) – Общ преглед

stablecoins
Купи и продай криптовалути

Какво представляват Stablecoins?

Stablecoins са нов клас криптовалути с фиксирана цена с цел осигуряване на ценова стабилност. Цената обикновено е фиксирана до $1 USD на единица. Стабилните монети се опитват да преодолеят разликата между фиатните валути и криптовалутите. Този вид актив се използва за:

-Търговия: паркиране на пари настрани, които не се надценяват или обезценяват.

Купи и продай криптовалути

-Крипто-базиран пазар на кредити и деривати.

-Преводи: актив за трансгранични транзакции, които не променят цената си на единица в процеса на транзакция.

-Търговия и плащания: бизнеси, които приемат ежедневни плащания в криптовалута, чиято цел е да избегнат колебания (волативност) в цената.

-Дългосрочно хеджиране: миньорите например могат да заключват печалбите си в такъв стабилен актив.

Разлика между разпределителни Stablecoins и централизирани Stablecoins

Разпределителните Stablecoins, като DAI, имат за цел цензурната устойчивост. Централизираните Stablecoins като Tether и USD-Coin имат за цел да осигурят дигитален еквивалент на американския долар с фиксирана цена.

Как работят стабилните криптовалути?

Има четири вида Stablecoins, които използват различни подходи с една и съща цел:

– Stablecoins обезпечени с активи: Всяка единица е подкрепена от физически актив като US долар.
Примери: Tether, True USD, USD Coin, Gemini Dollar, PAX.

– Крипто-гарантирани Stablecoins: Всяка единица е подкрепена от друг крипто-актив. Тези активи се държат под формата на обезпечение.
Примери: MakerDAI и Havven.

– Stablecoins с механизмово проектиране: Механизмите на “централната банка” са предназначени да контролират ценовата стабилност на единиците, чрез увеличаване и намаляване на оборота.
Примери: Basis, Carbon, Basecoin и Kowala.

– Хибридни Stablecoins: Комбинация от два или повече модела.
Примери: SAGA.

Какви са предимствата и недостатъците на всеки тип Stablecoins?

Изглежда, Stablecoins обезпечени с активи са най-доброто решение. Този тип използва $1 USD в банкова сметка за всяка единица от цифровата валута в обръщение. Така че, всяка единица е подкрепена на принципа “1 към 1” с един физически US долар. Недостатъкът е степента на прозрачност, в някои случаи не може да се провери дали това обещание е вярно.

Всеки потребител трябва да знае кой е банковият партньор и кои видове дългови инструменти, ако има такива, е разрешено на емитента да държи?

Новото поколение Stablecoins, обезпечени с активи, се издава от централен орган, например, USD Coin (USDC) е създаден от Coinbase и Circle. Това са доверени обекти, които държат на репутацията си и техните US резерви биват редовно одитирани.

В рязък контраст е Tether (USDT), който е издаден от Tether Limited (същите хора, които са зад Bitfinex), и те оперират извън САЩ в съмнителни островни територии.
Големият недостатък на регулираните Stablecoins като USDC е, че тези, които стоят зад нея, могат да цензурират, да изтриват или да анулират транзакции.
Такива централизирани Stablecoins, предлагат висока прозрачност и сигурност, но жертват цензурната си устойчивост.

Тук стигаме до Крипто-гарантирани Stablecoins, които са разпределителни Stablecoins. Те предлагат цензурана-съпротива, но с недостиг на сигурност.
Пример е протоколът MakerDAO, който издава DAI Stablecoin. MakerDAO е децентрализирана автономна организация на върха на екосистемата Ethereum, чиято цел е издаване за управление по създаването на Stablecoin DAI. DAI е просто заем срещу Ethereum. Всеки може да го създаде, като предоставя ETH като обезпечение. Работи по следният начин:

1. ETH се обръща в “опакован” ETH (WETH), което е ERC20 опаковане около ETH, така че вашият ETH става “токенизиран”.

2. WETH се превръща в “обединен” ETH (PETH), което означава, че се добавя към голям резерв от ETH, който служи като обезпечение на всички създавани DAI.

3. С PETH можете да създадете “обезпечена позиция за дебит” (CDP), която блокира вашия PETH и ви позволява да изтеглите DAI срещу CDP.

4. Когато създавате DAI, съотношението на дълга в CDP се увеличава и има ограничение на максималната сума DAI, която можете да създадете срещу CDP.

5. Новосъздаденият DAI може да се прехвърля или да се харчи.

Когато DAI струва над $1, механизмите се намесват, за да се намали цената и когато един DAI струва под $1, механизмите се намесват за увеличаване на цената. Силните на пазара са част от тези механизми, защото печелят пари по всяко време, когато DAI не е идеално на стойност $1. Ако някой отвори CDP, той може да изтегли максимум 60% от стойността в DAI. Например ако сте с $10 000 в ETH, можете да създадете максимум 6000 DAI. Ако ETH падне ценово, обезпечението може да бъде ликвидирано.
Това е много сложна система, чието предимство е цензурната устойчивост, но недостатъците са, че това нещо е изцяло зависимо от оцеляването на Ethereum екосистемата, силно експериментално е и все още не е тествано достатъчно дълго.

Още по-сложни са Stablecoins с механизмово проектиране. Те не са обезпечени с фиат или крипто-валути, а вместо това те използват система от поведенческа икономика и математика, за да поддържат съотношението 1:1 непроменяемо. По принцип те създават “централна банка”, която алгоритмично поддържа оборота на валутата, увеличавайки я, когато цената се покачва и намалявайки я, когато цената падне.

Те създават заместител на физическите долари и крипто-валутите. Това е опасно, защото ако техният Stablecoin търгуват под $1, емитентите трябва да харчат физически долари, Bitcoin или Ethereum, за да възстановят съотношението. Също, не може да се знае колко е еластична монета при натиск надолу, докато системата винаги изисква увеличаване на бъдещото търсене. Добавя се допълнителен риск чрез използването на smart contracts (интелигентни договори) за контролиране на графика за доставките. Тези договори разчитат на Oracles, които подсигуряват системата системата с външни данни. Те са склонни към манипулация и така нареченият “проблем на Oracles” не е решен. Примери за това са Basecoin и Basis.

Заключение

Stablecoins са силно експериментални в момента. Най-сигурното решение днес са фиат-обезпечените Stablecoins, издадени от надежден обект. Най-добрите са USD Coin (USDC) и Gemini Dollar (GUSD). Въпреки че не са устойчиви на цензура, те се издават от законно одобрени компании в САЩ.

Tether (USDT) е с най-висок пазарен дял от всички Stablecoins, обезпечена е с активи, но работи извън регулираните финансови системи. В момента USDT може да се счита за легитимен и има сериозни банкови партньори, но това може да се промени много бързо. Така че, защо да се поема риска, ако имате достъп до напълно съвместими Stablecoins като USDC?

Единственото предимство на Тетер срещу USDC и GUSD е, че последните две са ERC20-токени, а Tether (USDT) работи върху Ethereum и Omni екосистемния паралел.
Ако предпочитате цензурна-устойчивост пред сигурността и ликвидността, подходящ е DAI. Препоръчително е засега да се седи далеч от Stablecoins с механизмово проектиране. Те са твърде сложни, склонни към манипулация и зависят от интелигентни договори и Oracles.

 

Статията е публикувана в групата на Алекс Андонов – КРИПТО ТРЕЙДЪРИ, която можете да посетите от този линк.

Харесайте нашата страница във фейсбук и ни последвайте в Twitter.

Инвестирайте при нас и печелете напълно пасивно от реална бизнес възможност.