ИЗВЪНРЕДНО: Швеция ще проучи прехода към цифрова валута

Швеция виртуална валута
Купи и продай криптовалути

Шведското правителство ще проучи възможността за преход на страната към цифрова валута, съобщава Bloomberg.

Министърът на финансовите пазари Пер Болунд заяви, че проучването се очаква да приключи до края на ноември 2022 г. То ще бъде ръководено от бившия председател на финансовия комитет на Riksbank, Ана Кинберт Батра.

Прочетете още: “ОГРОМНА крачка за Биткойн с още 650 милиона долара

Купи и продай криптовалути

За първи път плановете на Швеция за пускане на цифрова валута станаха известни през 2016 г. През февруари 2020 г. централната банка, заедно с консултантската фирма Accenture, започнаха тестването на електронната крона. Страните подписаха споразумение за партньорство миналата година.

През октомври управителят на Riksbank Стефан Ингвес заяви, че решението за издаване на дигиталната крона трябва да се вземе на политическо ниво.

От гледна точка на правителството, Болунд вярва, че „наложително е пазарът на цифрови плащания да работи безопасно и да е достъпен за всички“.

„В зависимост от това как е проектирана цифровата валута и какви технологии се използват, това може да има големи последици за цялата финансова система“, подчерта министърът.

телеграм cryptomaniabg

Използването на фиатни пари в Швеция е спаднало до най-ниското си ниво на фона на пандемията, която е ускорила постепенното премахване на банкнотите и монетите, според Riksbank. По-малко от 10% от плащанията в страната се извършват в брой.

Припомнете си, че анализаторите на Deutsche Bank вярват, че цифровите валути на централната банка (CBDC) ще заменят паричните средства в дългосрочен план. Банката за международни разплащания вярва, че банкнотите и монетите ще останат в миналото.

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми