Tesla спира да приема Биткойн, пази природата

Elon Musk изпрати Биткойн надолу до $42К
Купи и продай криптовалути

В tweet в сряда CEO-то на Tesla, Elon Musk, съобщи, че компанията спира да приема плащания в Биткойн, поради високите енергийни разходи от минаването на криптовалутата.

Новината дойде като шок за Биткойн и цената отново падна под $50К. От $54К до $49К според CoinMarketCap. 

Musk наприса: “Загрижени сме за нарастващата употреба на полезни изкопаеми за минуването на Биткойн, особено въглища, които имат най-лоши емисии от всички горива”.

Купи и продай криптовалути

Tesla започна да приема Биткойн за електронните си коли, след като инвестира $1.5В в Биткойн през февруари. Тогава новината премести цената на най-голямата криптовалута от $39 000 до $53 000. 

Това обаче доведе до някои недоволни акционери в компанията, които смятат, че инвестицията е против опазването на околната среда, което е сред целите на Tesla. Те също смятат, че Биткойн не се свързва по никакъв начин с основния бизнес на компанията. Според Dan Ives инвестицията на Tesla e направила акциите “доста свързани” с цената на Биткойн.

Биткойн работи на proof of work (PoW), който свързва всички компютри в системата. За да верифицират транзакциите, компютрите се състезават, за да решат криптографически пъзел. Първият решил, печели определено количество Биткойн. За да се случи това обаче е необходима електрическа енергия.

Скорошно проучване на Cambridge University казва, че Биткойн използва повече електричество, отколкото Аржентина за цяла година. В друго проучване на университета се казва, че мрежата използва 39% възстановима енергия.

Въпреки това Musk допълни: „Tesla няма да продава никакви Биткойни и възнамеряваме да ги използваме за транзакции веднага щом добивът премине към по-устойчива енергия“.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържаниепасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група