Трудността на добив на Биткойн се повиши отново след забраните на Китай

Трудността на добив на Биткойн се повиши отново след забраните на Китай
Купи и продай криптовалути

Добивът на Биткойн става още по-сложен, тъй като трудността на мрежата отново се увеличи в неделя, този път с цели 7,85% след последната корекция.

Според данни на BTC.com това е осмото поредно увеличение от юли и второто най-голямо от края на август, като трудността надхвърля 21,66 трилиона. Копането на Биткойн е процес на създаване на нови монети чрез решаване на сложни математически пъзели с помощта на специализиран софтуер, инсталиран на компютрите на миньорите. Те се състезават помежду си, за да проверяват транзакциите и да ги добавят към блокчейна, като печелят награди за своите усилия и изразходвани ресурси.

Трудността при копаене на Биткойн от своя страна е мярка за това колко трудно е да се копаят нови монети – колкото по-висока е трудността, толкова повече допълнителна изчислителна мощност е необходима за намиране на нови блокове. Трудността достигна най-високата си стойност от 25,05 трилиона през май 2021 г., преди да падне до дъното за годината от 13,67 трилиона в средата на юли, тъй като Китай – исторически една от най-важните страни в света за Биткойн и други дигитални криптовалути – въведе забрана за добива на криптовалутата. По същия начин хешрейтът на Биткойн – мярка, която проследява броя на изчисленията, извършвани в секунда – също нараства през последните месеци.

Купи и продай криптовалути

Според данни от Blockchain.com, хешрейтът на мрежата надхвърли 159 Th/s в неделя, за да достигне най-високото си ниво от май тази година. През последните месеци хешрейтът също корелира доста добре с цената на Биткойн, която миналия месец достигна нов рекорд за всички времена от 67 276 долара за CoinGecko.

Данните от bybt.com показват, че изминалият октомври беше изключително добър месец за инвеститорите в Биткойн, като им донесе цели 39,93% печалба – вторият най-добър резултат от октомври 2017 г., когато водещата криптовалута се покачи с почти 48%.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група