Турция иска регулации на крипто борсите

Турция иска регулации на крипто борсите
Купи и продай криптовалути

През миналата седмица две крипто борси в страната затвориха врати, оставяйки потребителите си без пари и без крипто. Поради тази причина Турското правителство реши да се намеси с идеята да създаде централна банка за съхранението на криптовалути. 

Според доклад от Bloomberg властите може също да изискват от борсите да държат определена сума в наличност и да въведат изисквания за ръководителите на борсите. Целта е насочена към ограничаване на рисковете за турските инвеститори в криптовалута, когато борсите не могат да изпълнят задълженията си.

Миналата седмица крипто борсата Thodex внезапно спря търгуването и попречи на клиентите да правят тегления от нея. Мнозина подозират измама, но CEO-то Özer твърди, че причината за затварянето е кибератаки. 

Купи и продай криптовалути

Правителството също смята, че деянието е измама и предприе незабавни мерки. Задържани са служители на компанията, взети са компютри, замразени са банкови сметки и е задействана екстрадицията на CEO-то от Албания – където той е заминал вечер преди борсата да потъне в мрака.

Не след дълго конкурентната борса Vebitcoin също спря търговията и заключи потребителите, твърдейки, че „интензивните“ транзакции са поставили компанията във „финансово трудно положение“. Правителственият надзорен орган за финансови престъпления MASAK също замрази банковите си сметки и започна разследване.

Всичко това идва по време на нестабилности за криптовалутите в Турция. В страта търговията на Биткойн е популярна, предвид високата инфлация. 

По-рано този месец Турската централна банка забрани използването на криптовалути за разплащане. Това не повлия на местните крипто бизнеси, но серизно засегна бизнеса на чужди такива, които използват посредници за извършване на транзакциите.

пасивни доходи от криптовалути

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържани

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница