Венецуела отваря врати за долара. Ще убие ли това Биткойн?

Венецуела отваря врати за долара. Ще убие ли това Биткойн?
Купи и продай криптовалути

Сложната обстановка във Венецуела доведе до развитието на криптовалутата в държавата до такава степен, че често става обект на внимание. Подложени на печатане на пари и хиперинфлация, населението на държавата бе принудено да търси пазител на стойност за спестяванията си. Убежище бе намерено в Биткойн.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Биткойнизацията на Венецуела достигна до такива нива, че в репорт от септември 2020 страната се нарежда на 3то място в света по адаптация към валутата. 

Търсенето на Биткойн се дължи поради трудното получаване на резервната валута – долар. Това караше желаещите да запазят спестяваният си в долар и да правят такива чрез черния пазар. 

За щастие те вече не трябва да правят това. Правителството на Nicolas Maduro изглежда призна поражението си пред нарастващото търсене на долари и премахна забраната над валутата.

В началото на тази година правителството разреши на банките да отварят сметки на свои клиенти в резервната валута на света. Бизнеси започват да плащат на служителите си в долари. 

Но дали разрастването на употребата на долара ще повлияе на Биткойн?

Според някои Биткойн ще продължи да бъде широкоизползван и служещ като убежище срещу инфлацията в страната. Alberto Zambrano, founder на AJZ Institute (проект, който предлага обучение за крипто и блокчейн), казва, че доларът “никога няма да е пазител на стойност, какъвто е Биткойн в ден днешен”. Може би населението не би се отказало толкова лесно от своите Биткойни за сметка на доларите. Особено в преломен момент като този – покачваща се цена и влизането в пазарите на голяма част от институциите.

Предвид продължаващите нагласи за стимули, раздавани от ФЕД с цел подобряване на обстановката в САЩ, стигаме до заключението, че доларът също би претърпял инфлация.

Венецуела е един от най-активните пазари на Биткойн. Обемът на транзакции е най-големият сред всички останали латински държали. Въпреки правителствените намеси и легализацията на долара, данните относно търгуваните количества остават относително постоянни.

В допълнение през 2019 правителството потвърждава, че Централната банка на Венецуела държи Биткойн и  Етериум (втората по големина криптовалута).

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница