Zcash и личната неприкосновеност

zcash анинимна криптовалута
Купи и продай криптовалути

Zcash (ZEC) е криптовалута, създадена с една цел за увеличаване на личната неприкосновеност.

За разлика от Ethereum и NEO екипът, който стои зад Zcash, просто иска да създаде изключително сигурен, лесен за използване и много частен начин за съхранение и предаване на средства.

Въпреки че Zcash има някои прилики с Ethereum или Ether, подобно на Ethereum и XEM, той се популяризира и поддържа от организация с нестопанска цел наречена Zcash Foundation. Фондацията се финансира с 1,44% от общото предлагане на Zcash.

Купи и продай криптовалути

Фондацията включва, свързан със Zcash екип от учени и инженери, който поддържа криптовалутата. Въпреки името си компанията Zcash не е търговско предприятие, а някакъв IT отдел.

КАКВО Е ZCASH?

Zcash е децентрализирана и открита криптовалута, предназначена да осигури силна защита на личните данни чрез по-добра блокчейн технология.

Подобно на DASH, Zcash трябва да бъде заменяем или взаимозаменяем. Това означава, че всеки блок от Zcash може да бъде заменен с друг. Мислим, че това ще покрие следите от финансови транзакции и ще ги направи трудни или невъзможни за проследяване.

Zcash започна като Zerocash протокол предназначен да направи Bitcoin по-трудно проследим. Протоколът Zerocash е основата на Zerocoins, които в крайна сметка се превърнаха в криптовалутата известна като Zcash. Описанието “Zero” е използвано защото Zcash трябва да остави нулево знание, или да няма следи за проследяване.

Крайната цел бе да се създаде криптовалута, чиято историята на потребителските плащания на не е записана в блокчейн. За да постигне това Zcash е предназначен да скрие произхода на плащането, но не и неговата дестинация или сума.

 

КОЛКО ЦЕНЕН Е ZCASH?

Концепцията зад Zcash със сигурност е популярна сред инвеститорите. Той се търгуваше на цена от 876 долара с обща пазарна капитализация от 2 635 952 824 долара на 8 Януари 2018г. Към днешна дата цената му е 312 долара с пазарна капитализация от 1 081 327 713 долара днес. Това го прави една от най-ценните криптовалути наоколо.

Интересното е, че циркулиращото предлагане на Zcash, пазарната горна граница и пазарният обем може да нараснат повече от тези на Ethereum в даден момент. Това ще увеличи търговията с крипто валутата, но не непременно ще доведе до по-висока цена на монетата . Подобно на Етереум, Zcash има характеристика, която може да задържи цената на монетата ниска, липсата на общо предлагане.

ПОТЕНЦИАЛЪТ ЗА РАСТЕЖ НА ZCASH Е КАКТО ВЪЗМОЖНОСТ, ТАКА И ПРОБЛЕМ

Една от причините за инвестиране в “ZCASH” е , че има голям потенциал за растеж. Няма максимална доставка, или ограничение на количеството Zcash, което може да бъде произведено. Това означава, че има неограничен потенциал за растеж, който може да доведе до огромно циркулиращо предлагане и много обем на пазара.

Това може да помогне на търговците да направят много пари от Zcash, защото може да има много нестабилности на пазара. За съжаление, това може да доведе до инфлация, защото неограничената инфлация на една валута означава, че няма ограничение за потенциалния пазарен обем.

Инфлацията на криптовалута може да възникне, когато пазарният обем се покачи, така че високата и стойност намалява цената на монетата. Това все още не е настъпило с алткойни, но това се е случвало многократно с фиатните валути.

Криптовалутите като Bitcoin са проектирани да бъдат устойчиви на инфлация, тъй като те имат максимална доставка. Максималното предлагане е ограничение за броя на криптовалутите, които могат да бъдат добивани(създавани). Надеждата е, че изкуствената граница ще запази обема си и ще намали възможността за инфлация.

Странно, уязвимостта към инфлацията ще привлече някои търговци и спекуланти, защото някои от тях правят парите си чрез залагания срещу инфлацията. Много търговци на валута използват стратегии и алгоритми, предназначени да предвиждат покачвания, или понижения на валутните цени. Това може да направи Zcash много популярен сред търговците в бъдеще.

КЪДЕ ДА ИЗПОЛЗВАМ ZCASH

Най-големите недостатъци на Zcash са тези, които споделя с повечето други алткойни. Тези ограничения са, че има малко места, където да се използва и че е по-трудно да се превърне Zcash във фиатна валута (правителствени хартиени пари), като например щатски долари, или български лев. Е всъщност не чак толкова ,но за разлика от Биткойн, например е по-трудно.

Тези недостатъци могат да ограничат стойността и полезността на Zcash, защото не можете да я изразходвате в хранителния магазин, или бензиностанцията.

Използването на Zcash онлайн може да бъде почти толкова трудно, тъй като повечето големи търговци на дребно отказват да го вземат. Определено търговците, приемащи Биткойн са повече.

Редица компании се опитват да решат този проблем, като предлагат цифрови портфейли и предплатени дебитни карти, които конвертират алткойни във фиатни валути. Надяваме се, че ще можете да ходите в магазин за хранителни стоки, или за бързо хранене и да плащате във Zcash със специална карта, която го поддържа. Би било също така възможно да използвате такива крипто карти онлайн, защото повечето големи онлайн търговци включително Walmart и Amazon, приемат Visa и MasterCard.

Инвеститорите трябва внимателно да следят планове за интеграция на тази и всички други криптовалути в карти за разплащане. Тъй като появата на широко разпространена крипто-дебитна карта например, която конвертира Zcash, или друга криптовалута във фиатни валути, може да повиши цената им многокртно. Дотогава Zcash е просто инвестиция за повечето хора, а тези, които се нуждаят от средство за анонимно разплащане го получават!

ДРУГ НЕДОСТАТЪК НА ZCASH

Съществува голямо техническо ограничение за Zcash, за което трябва да са наясно всички инвеститори и потребители. Понастоящем Zcash не се поддържа официално от операционни системи Windows, Apple iOS и Android. Вместо това, компанията Zcash работи само с Linux.

Това е потенциално сериозен проблем, тъй като Windows е най-популярната операционна система в света. За да станат нещата oще по-лоши, повечето от смартфоните в света работят на Android, или Apple iOS.

Това означава, че може да не е възможно да използвате Zcash инструменти или портфейли на много телефони и компютри. Това може да създаде рискове за сигурността на потребителите на Zcash, тъй като защитните стени, антивирусните програми и други решения няма да могат да защитават Zcash на такива устройства.

Повечето от проблемите всъщност не съществуват на устройства с Android, или Google Chrome, защото Android и Chrome са базирани на Linux. Mac, iOS и Windows може да са друг въпрос. Има програмисти на трети страни, които създават решения за Mac, iOS и Windows. Такива решения може да не работят качествено, или да имат сериозни недостатъци, включително лоша сигурност, защото не са свързани със Zcash Company.

Компанията Zcash се ангажира с Linux , тъй като Linux като Zcash е решение от отворен тип, предназначено за използване от всички. Рискът от такива решения с отворен код е очевиден. Те са лесни за лошите момчета да имат достъп и да открият дупки в сигурността.

КЪДЕ ДА НАМЕРИМ И КУПИМ ZCASH

Има много места за закупуване на Zcash. В много от големите крипто-обменни борси например. Няколко от тях, включително Bitfinex, CEX.IO , Kraken, BitMex , Poloniex и Binance, предлагат търговия със Zcash. Предимството за такива обмени е, че те позволяват покупките на Zcash с MasterCard, Visa и в някои случаи банкови преводи.

Нещо, което трябва да запомните е, че ако не купите чрез борса, вероятно ще трябва да купите Bitcoin, или Ethereum и да ги използвате за да купите Zcash.

ДОБИВ НА ZCASH

Друга възможност за закупуване на анонимната криптовалута е да я изкопаем. Има голямо разнообразие от миньори на Zcash, включително и една от най-популярните платформи за майнинг- Genesis.

Има и голямо разнообразие от майнинг басейни на Zcash. Списък на такива пулове може да намерите тук .

Предимството при майингът, че можете да избегнете таксите, начислявани от обмените и да се възползвате от нарастващите цени. Бъдете внимателни, защото повечето майнинг басейни изискват такси, които могат да се увеличават бързо.

СЪХРАНЕНИЕ 

Има няколко Zcash портфейли, които могат да ви позволят да съхранявате валутата. Предимството да притежавате портфейл е, че ви позволява да съхранявате криптовлутите много по-защитено, отколкото в борса.

Zcash може да се съхранява на повечето популярни хардуерни портфейли на пазара, включително Trezor, Ledger Nano S и Ledger Blue. Голямото предимство на тези решения е, че те не могат да бъдат изпразнени, ако не са свързани с интернет. Недостатъкът е, че ще трябва да ги свържете, ако искате да имате достъп до вашият Zcash, или друга държана в подобен портфейл криптовалута.

НАСТОЛНИ ПОРТЕЙЛИ

Има много настолни портфейли, които ви позволяват да съхранявате криптовалутата  на вашия компютър. Десктоп портфейлът е цифров профил, подобен на PayPal или онлайн банкова сметка, която ви позволява да съхранявате, преобразувате, изпращате и получавате криптовалути.

Добра стратегия е да запазите само това количество, които възнамерявате да похарчите или използвате веднага, във вашия цифров портфейл. Дръжте всичко останало офлайн в хардуерния си портфейл.

 Като се имат предвид фактори като много малкото циркулиращо предлагане (което означава, че цената може да нарасне много бързо във всеки даден момент). Също цялостното силно присъствие на екипа в търговската мрежа бихме казали, че инвестирането в монети за неприкосновеност е добра инвестиция за в бъдеще.

Монетите за поверителност вероятно ще бъдат популярна инвестиционна монета през следващите няколко години, привличайки както тъмната мрежа като средство за скриване на идентичностите, така и за обикновените хора, които искат да използват крипто за анонимни транзакции.

Обърнете внимание, че има и други монети за поверителност като Zencash, CloakCoin и Zcoin, които са подобни на Zcash по много начини. Може да разгледате и тези монети за инвестиции, ако искате да инвестирате в монети за поверителност, тъй като възвръщаемостта може да е по-висока.

Разбира се, вие също ще искате да сравните Зкеш с Monero. Досега Monero е по-популярна монета и има по-директна реална употреба от хората. Monero определено е  по-сигурна.

ДЪЛГОСРОЧНА ЗАПЛАХА 

Най-голямата заплаха за бъдещето му може да са политиците. Някои политически лидери и икономисти биха искали да се отърват от всички криптовалути за неприкосновеност по няколко причини. Мислим ,че са ясни на всички ни.