masternodes pow mining standart pofit

Какво е алткойн и видове алткойни

Какво представлява Алткойн?

 

Освен биткойн има стотици други цифрови валути. Те са известни като “altcoins” или алтернативи на bitcoin. Например ethereum, ripple, zcash, monero, litecoin и много други.

Altcoins могат да се различават от Bitcoin по редица начини. Някои имат различен икономически модел или различен метод за разпространение на монети. Други използват различни алгоритми за добив,или пък са централизирани и изобщо не се добиват като Ripple например. Ripple се използва в някои банки и не е точно криптовалута! Платформата Ripple и едноименната криптовалута (с борсов код XRP) предлагат два основни продукта. Единият е xCurrent, който се използва от финансови институции за комуникация и потвърждаване на парични преводи в реално време. Другият продукт е xRapid, който е насочен към доставчиците на платежни услуги и други финансови институции, които искат да сведат до минимум разходите за поддържане на ликвидност, особено в различни валути. Някои алткойни предлагат по-гъвкав език за програмиране, за да изграждат приложения, докато други предлагат по-голяма поверителност в сравнение с Bitcoin. Съществуват и алтернативи, които обслужват много специфични случаи на непарична употреба, като регистър на домейни или указатели за съхранение на данни.

По-голямата част от алткойни нямат никакво значение, или предлагат нещо, което може да звучи полезно но не е така. Ако например някоя крипто валута има по-голямо количество на предлагани монети, то просто означава, че всяка отделна монета струва по-малко. Ако при някои се намират блокове по-бързо, това означава само, че транзакцията изисква повече потвърждения за подобно ниво на сигурност.

Внимавайте

Повечето не предлагат никаква полза за Bitcoin. Плюс това, те имат по-малко хеш мощност, която ги осигуряват (тоест по-малко хора ги “копаят”, включват по-малко разработчици, които ги подобряват и обикновено са по-малко полезни. И докато много алткойни обещават полезни функции, при по-внимателна проверка много от тези обещания са си останали просто обещания.

Те обикновено са и по-рискови от Bitcoin. Техните обменни курсове често са по-нестабилни и с течение на годините почти никакви алтернативи не са запазили стойността си срещу биткойн. Повечето са дошли и са изчезнали. В допълнение към това, много от тях са създадени основно за да направят своите изобретатели богати.

Така че не забравяйте да направите вашето проучване преди да закупите някои от тях!


Можете да харесате нашата Фейсбук страница и да ни последвате в Twitter!